Staying alive

Idag har det varit en spännande och lärorik eftermiddag för mig då vi hade en Brandutbildning och HLR-kurs på jobbet idag. Jag fick lära mig HLR i slutet av högstadiet år 2007 men har aldrig testat på det praktiskt. Prövat en brandsläckare och släkt en docka har jag gjort en gång på ett tidigare jobb men det var också många sedan och då var jag inte lika modig som idag. 


Jag började dagen med en liten sovmorgon för att orka med kursen. Innan jag åkte fixade jag lite saker hemma. Framme på jobbet hann jag jobba lite i snickeriet innan det var dags för lunch. 


Efter lunchen kom instruktören som jobbet bokat och det var dags för kurs. Första delen var teori. Då gick vi igenom jobbets brandrutiner och utrustning. 


Sedan var det dags för del två och praktiska övningar inom brand. Då var vi ute och fick pröva att släcka en stekpanna med ett lock samt släcka en större eld med en brandsläckare. 


(null)


Sedan gick vi in igen och fortsatte med del  tre som handlade om HLR. Instruktören berättade först vad man skulle tänka på i en nödsituation sedan visade han hur man utför HLR. Sedan fick vi testa det själva på dockor som han hade med sig. Utblåsningarna fick vi bara låtsas göra just nu. Först gjorde vi bara en omgång. Sedan fick vi testa en längre stund tillsammans med låten Staying alive så vi skulle göra det i rätt takt. Då fick vi göra det nästan lika länge som låten. Det var mycket tyngre än vad jag trodde när man skulle göra det en längre stund. Sedan fick vi testa på att göra det och byta av varandra i rätt takt då det är bra att vara två som utför HLR om det är möjligt. Det får aldrig bli ett glapp mellan kompressionerna. Då var det viktigt att räkna de sista kompressionerna högt så den andra visste när den skulle ta över. 


Sist gick vi igenom stabilt sidoläge och fick öva det på varandra. Instruktören berättade också hur man gör Heimlichmanövern, men det behövde vi inte öva praktiskt. 


När vi var klara fick vi varsitt intyg att vi utövat kursen. 


(null)






Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0