Varm inspirerande dag på Östasiatiska museet

Idag är det varmt. För varmt för att vara hemma hos mig. Därför bor jag hos mamma denna vecka. Eftersom det är min lediga dag idag så passade vi på att bocka av Juni månads kultur. Den här gången åkte vi till Östasiatiska museet för att se utställningen Boro - Nödens konst. 


En utställning om konsten att med knappa resurser överleva på en utsatt plats. I norra Japan är vintrarna kalla och befolkningen har länge varit fattig. Då utvecklades ett speciellt hantverk där ingenting fick gå till spillo. Man lagade kläder och tillverkade egna textilier av utslitna plagg med en lager på lager teknik. Deras motto var "Behåll tygbiten om den är tillräckligt stor för att slå in en böna."


(null)


Mamma hade bokat biljetter till oss till klockan 14. Efter mycket om och men kom vi iväg. Vi kom fram till museet lite innan vår slot-tid men hade turen att få gå in i utställningen lite innan. 


Direkt när jag klev in i utställningshallen kände jag en enorm inspiration och en väldig lust att sy. Mamma och jag gick igenom utställningen i vår egen takt. Det var väldigt inspirerande att se och läsa om alla plaggen. 


(null)


(null)

(null)

(null)

I mitten av utställningen fanns det ett arbetsbord tänkt som en workshop-plats där besökarna kunde få testa på Borotekniken men tyvärr satte Coronarestriktionerna stop för att kunna genomföra projektet. Så jag fick inte sätta mig där och sy men vi passade på att prata lite med museipersonalen som satt där. 

(null)

När vi kände oss klara i utställningen fikade vi med varsin glass i caféet. 


Efter glassen tog vi en titt i museibutiken. Där hittade jag ett Boro-kit så att jag kunde pröva på tekniken hemma. Köpte även en bok om boro, några vykort och en solfjäder. Mamma hittade en affisch från utställningen. Vi avslutade dagen med att titta på en film om en borokonstnär som bor på Österlen. 

RSS 2.0